Kariyer Günleri-7; Naylon Aşkı Öldürür

Aralık 2014 Tarihinde Yayınlandı.

Prof. Dr. Hamdi Temel, naylon poşet kullanımının sağlığa ve çevreye büyük zarar verdiğini belirterek, Türkiye'de kullanılmasının terk edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Çevre Bilimleri Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, sağlığa ve çevreye zararları nedeniyle gelişmiş ülkelerde kullanılmayan naylon poşetlerin Türkiye'de de kullanılmaması gerektiğini söyledi. Temel, Eflatun Eğitim Köyü Konferans Salonunda, Kariyer günleri kapsamında, Eflatun Fen ve Anadolu Lisesi öğrencilerine "Naylon Aşkı Öldürür" adlı konferans verdi.

Plastik poşet kullanımına son vermek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Temel, yeryüzünde çıkarılan petrolün yüzde dördünü naylon üretiminin oluşturduğunu belirterek, naylonların doğaya verdiği zararlar hakkında bilgi verdi. Yılda 5 milyon ton naylon poşet üretildiğini vurgulayan Temel, "Geri dönüşümleri de çok pahalı. Attığımız naylon poşetler güneş ışığı altında çözülüp parçalanarak toprağa karışır. Toprağa karışan zararlı poşetler bitki ürünlerine bulaşır ve canlılara zarar verir" dedi.

Amerika ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kağıt torba kullanıldığını belirten Prof. Dr. Hamdi Temel, "Ülkelerin birçoğu da artık naylon poşetleri yasaklama ve vergisini arttırma yoluna gidiyor. Bizler de birey olarak bez torba, file, kâğıt poşet gibi ürünler kullanımını yaygınlaştıralım" diye konuştu.

Eflatun öğrencileri büyük bir merak ve heyecanla programı takip etti. Program sonunda EFLATUN EĞİTİM KÖYÜ'nün İdari ve Mali İşler Koordinatörü Kasım AYBAK tarafında günün anlam ve önemi ile ilgili bir plaket verildi. Toplu fotoğraf çekimi ile program tamamlandı.